Ajatuksia kulttuuritapahtuman tuottamisesta


Nopeasti on vuosi kulunut Block Partyn parissa. Vielä viime vuoden marraskuussa olin luopua toivosta löytää Lahdesta kaupunkikulttuuritapahtuman rakentamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Lähteteltyäni kymmeniä facebook viestejä sain vastaukseksi ainoastaan ei-oota. Ei kuitenkaan lopulta tarvittu kuin kaksi myöntävää "ehkä vois kiinnostaa" -vastausta ja jo marraskuussa 2012 oltiinkin laatimassa ensimmäisiä apurahahakemuksia tapahtumalle, jonka sisällöstä oli valmiina ainoastaan idea ja tekijöistä toive lähinnä siitä, että vielä ne tyypit jostain löytyy. 

Tämän vuoden alusta alkaeen on työryhmämme toiminut vaihtelevalla kokoonpanolla; suunnitellen ja edistäen elokuussa 2012 järjestettävää korttelijuhlaa. Nyt Block Partyyn on aikaa alle kaksi kuukautta ja vielä puuttuu yhtä sun toista. Lavaa, lupa-asioita, telttoja, juontajat. Omat haasteensa tapahtuman rakentamiseen asettaa myös budjetti ja vapaaehtoisuus. Block Partya kun tehdään tee-se-itse hengessä vapaa-ajalla niiden muiden "oikeiden" töiden ohessa. Vaikka tapahtumassa riittää töitä on se myös palkitsevaa. Kansalaistoiminta on itselleni luonnollinen tapa elää ja toimia. Kun yksi projekti loppuu on jo kädet seuraavassa. Block Partyssa minua viehättää ajatus uuden luomisesta ja vaikuttamisesta. Kuka tahansa muu olisi voinut ja voi tehdä sen mitä me teemme, ja juuri se on ajatus, jonka toivon Lahti Block Partyssa nousevan esiin. 

Jos kaupunkia halutaan pitää kulttuurillisesti monimuotoisena ja edesauttaa kaupunkilaisten itse tekemien projektien syntymistä on kuitenkin vielä paljon kehitettävää. Lupaviidakko ja byrokratia lamaannuttaa hyvin nopeasti innostuneenkin tekijän. Vaikka kaiken pyrkisi tekemään pienin kustannuksin "nollabudjetilla" tarvitaan aina myös rahaa. Helsingissä Block Partyt ovat olleet ns. mainosvapaat. Tukijoita tapahtumilla on kuitenkin ollut. Itse en näe ristiriitaa yritysyhteistyön käyttämisessä. Kaikki raha, joka tulee, oli se sitten apurahaa tai sponsoritukea, tulee aina joltain taholta. Valtiolta tai kaupungilta saatu rahallinen tuki ei ole neutraalimpaa kuin yritykseltä saatu rahoitus. Yritysyhteistyön ei tarvitse tarkoittaa periaatteista ja arvoista luopumista, mutta keskustelua se varmasti lisää arvoista ja niiden toteutumisesta. Se taas on mielestäni ainoastaan positiivinen seikka. On totta ettei Lahti Block Partya ei tulisi olemaan ilman kaupungilta saatua apurahaa, muttei myöskään ilman yrityksiltä saamaamme tukea. 

Toisin kuin taiteilijapurahoissa saadaan projektikohtaisissa raha tapahtuman jälkikäteen tilitystä vastaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä ettei pientäkään tapahtumatuotantoa saada aikaan ilman omarahoitusosuutta, joka useasti tuleekin tapahtuman järjestäjiltä. Kuinka moni haluaa tuottaa pääsymaksuttoman kulttuuritapahtuman jos siihen pitää käyttää omaa rahaa? Rahoituksen lisäksi päänvaivaa tuottaa myös monimutkainen lupajärjestelmä. Jos en olisi koulutukseltani kulttuurituottaja tai ollut tekemisissä aiemmin kulttuurituottamisen kanssa olisin todennäköisesti lyönyt jo hanskat tiskiin. Nyt olen ainoastaan uhannut tehdä niin.


Se millaiseksi tapahtumaksi korttelijuhla muodostuu lahtelaisille tulevaisuudessa on kiinni kaupungin asukkaista. Korttelijuhla on ennenkaikkea alueen asukkaiden tuotos ja sellaisena sen täytyykin mielestäni pysyä. Block Partya ei voi tuottaa ulkpuolinen taho tai organisaatio. Sen täytyy lähteä kaupungissa asuvien ja elävien tarpeesta ja halusta tehdä.


Lahti Block Partyssa minusta hienoa on se, että vaikka usein kuulee sanan "pienet on piirit"on tämän tapahtuman myötä saanut tutustua useaan lahtelaiseen lisää. Kun aloitimme tapahtuman tekemistä en tuntenut entuudestaan ketään työryhmäläisistä. Viime kokouksessa meitä oli ennätysmäärä, kahdeksan. Kolme paikalla olleista oli mukana ensimmäistä kertaa.



Iiris

Kommentit

Suositut tekstit